Sfecla roșie este o legumă extrem de folosită în alimentația oamenilor încă din cele mai veche timpuri, datorită beneficiilor pe care le are, fiind un produs ieftin de procurat , sănătos și dulce. Principalele 5 beneficii pe care le are sfecla roșie asupra corpului vor fi descrise în cele ce urmează.
Beneficii pentru sistemul digestiv și ficat
Fibrele au un rol extrem de important în procesul de digestie, fiind foarte utile colonului. În medie, sfecla roșie conține aproximativ 3.4 grame de fibre, avaând un rol important în păstrarea funcționării normale a aparatului digestiv, prevenind ulcerul, obezitatea sau constipația. Betaina este o substanță regăsită în sfecla roșie, ce previne inflamațiile ficatului. Pectina, o fibră ce se regăsește în sfeclă, contribuie la detoxifierea aparatului digestiv și a ficatului.
Menține sănătatea creierului
Sfecla roșie este bogată în nitrați, ce contribuie la dilatarea vaselor de sânge, la transportul mai rapid al sângelui la creier, și implicit, a nivelului de oxigen, astfel încât, creierul se va oxigena mai rapid. Totodată, creierul este ajutat de către substanțele nutritive din sfeclă în luarea deciziilor, stimulând neuronii să funcționeze la capacitate maximă.
Contribuie la sănătatea ochilor
Datorită antioxidanților și pigmenților pe care sfecla îi conține, ajută la păstrarea sănătății ochilor, retina și întregul aparat ocular având nevoie de astfel de substanțe pentru a putea încetini procesul de îmbătrânire. Totodată, contribuie și la păstrarea sau chiar reducerea dioptriilor, pentru că reușește să hrănească ochii cu substanțele de care a dus lipsă.
Stabilizează tensiunea arterială
Numeroase studii științifice au demonstrat faptul că sfecla roșie are un rol vital în prevenirea tensiunii arteriale, ce conduce la boli cardiovasculare grave. Sfecla consumată proaspăt are beneficii asupra inimii, păstrând-o sănătoasă datorită nivelului ridicat de nitrați ce ajung în sânge. Totodată, sfecla gătită are și ea numeroase benficii, dar diferite față de sfecla proaspătă.
Ajută la îmbunătățirea activităților sportive
Conform studiilor realizate de către oamenii de știință din Suedia, substanțele nutritive existente în sfecla roșie contribuie la îmbunătățirea rezistenței fizice cu până la 25%. Totodată, ajută la întârzierea oboselii resimțite de mușchi, la circulația mai rapidă a sângelui cu până la aproximativ 20%. Totuși, pentru a beneficia de substanțele nutritive oferite de sfecla roșie, aceasta trebuie consumată cu cel puțin 90 minute înainte de activitatea fizică ce urmează a fi efectuată.
Astfel, sfecla roșie are numeroase beneficii, de la cele sportive, până la cele digestive sau oculare. Este foarte important ca în mesele zilnice să existe un consum ridicat de sfeclă.