Austria ridică măsurile împotriva Covid-19

Începând cu data de 5 martie 2022, Austria va ridica aproape toate măsurile împotriva Covid-19. Măsurile vizează ridicarea restricției de închidere la mizeul nopții a barurilor și restaurantelor, iar cluburile de noapte se vor redeschide. Ultimele declarații ale Guvernului austriac subliniază prudența cu care deciziile au fost luate, cazurile de infectare existând, dar mai reduse decât în vârful valului cauzat de Omicron dar și datorită situației gestionabile din spitale, predominând cazurile minore sau medii, cele grave fiind rare. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că începând cu 5 martie vor începe relaxările care au îngreunat viețile tuturor.

Din cauza măsurilor de relaxare care urmează să fie aplicate, rata de vaccinare a stagnat, fiind una dintre cele mai reduse din Europa de Vest. Persoanele nevaccinate vor putea intra în baruri, restaurante și magazine neesențiale începând cu sâmbătă, 5 martie 2022, dacă au un test împotriva Covid-19 negativ. Totodată, cancelarul a subliniat faptul că obligativitatea testării va fi scoasă în curând pentru nevaccinați, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă nu va apărea o nouă tulpină periculoasă.

Cele nouă provincii austriece, vor decide singure dacă vor aplica măsuri mai dure decât cele dictate de către guvern, existând astfel de exemple de-a lungul pandemiei, precum Viena, care a aplicat întotdeauna măsuri aspre, capitala austriacă nu le-a permis nevaccinaților să intre în restaurante sau baruri. Primarul urmează să aibă o conferință de presă în care să prezinte măsurile de relaxare pe care le va lua în perioada următoare.

Ministrul Sănătății Wolfgang Mueckstein, a declarat că și măsurile de intrare pe teritoriul Austriei se vor relaxa, fiind posibilă intarea cu dovada vaccinării împtotriva Covid-19 cu schemă completă, dovadă că persoana a suferit de Covid-19 în ultimele 6 luni sau dovada unui test PCR negativ sau antigen. Totuși, acesta a declarat că viitorul rămâne în continuare impredictibil, putând apărea noi valori de restricții, spunând că trebuie folosită vara pentru a vaccina cât mai mulți oameni, astfel încât, să nu fie surprinsă populația și spitalele de noi valori Covid-19.

Referitor la obligativitatea vaccinării, un grup de lucru format din experți ai domeniului de sănătate și al dreptului constituțional vor modifica actuala lege până pe data de 15 martie, a declarat cancelarul Nehammer, lăsând să se înțeleagă că se vor elimina amenzile acordate până acum pentru nevaccinare.

Astfel, Austria se alătura Danemarcei, fiind primele state ale Uniunii Europene care ridică măsurile împotriva Covid-19, reprezentând pași importanți către o viață normală.

Sursă: Change in COVID-19 regulations in Austria

Postări asemănatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *