Realizarea rutinei de antrenamente poate fi o adevărată provocare pentru începători sau pentru persoanele care vin după pauză lungă de la mișcare. Pentru primele antrenamente este recomandat să se aleagă exerciții cu expunere redusă la efort, astfel practicantul nu va simți epuizare, febră musculară și va păstra motivația la cote înalte.
Care sunt cele mai bune exerciții pentru începători?
Genuflexiuni – Genuflexiunile sunt exerciții complexe care cresc rezistența organismului și a forței generale. Pot fi executate de la primele antrenamente câte 3-4 serii de câte 15 repetări. După ce organismul se obișnuiește cu rutina de mișcare se pot realiza genuflexiuni cu gantere.
Abdomene scurte – Abdomenele scurte sunt exerciții complete ce pun în mișcare mușchii întregului organism. Executate rapid crunch-urile sunt mișcări cardio eficiente, ajutând la accelerarea metabolismului și arderea grasimilor. Realizate lent, ajută la conturarea și definirea musculaturii abdomenului și a picioarelor.
Ridicari laterale de brațe cu gantere – Ridicarile laterale de brațe sunt importante pentru conturarea musculaturii mâinilor. Pot fi executate 3-4 serii de câte 15-20 repetări de începători. La primele antrenamente se pot folosi gantere de 500g, ulterior, după instalarea rutinei se pot folosi gantere mai grele.
Fandări – fandările sunt exerciţii antrenante ce contribuie la dezvoltarea musculaturii inferioare. La fel ca şi cele menţionate anterior pot fi executate de începători fără a pune presiune pe organism. Pentru primele sesiuni sunt recomandate 3-4 serii de câte 15 repetări.