Scrisoare deschisă,

Doamnei Alina Luminița Cațan, președinte – inspector de stat șef ISCTR,

Vă scriu în calitate de jurnalist preocupat de problemele din transportul rutier de persoane. De calitatea și corectitudinea lui. Aș dori să vă semnalez că există o cursă de persoane, Cluj-București și retur, care se efectuează nelegal. Operator este societatea clujeană Tours Claus, proprietatea domnului Liviu Jișa.

Aș dori să vă prezint câteva articole de presă, sancțiuni ale Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier (ISCTR) și decizii ale instanțelor de judecată, privitoare la această cursă. Și să subliniez că, în ciuda tuturor acestor articole, sancțiuni și decizii, în ciuda reglementărilor din transporturi, cursa continuă să circule. Ce face ISCTR, instituția de control din domeniul transportului rutier, doamnă Cațan?

20 octombrie 2014 – publicam, în Ziua de Cluj, articolul <Cursa „fantomă”. Cum să păcăleşti ochiul vigilent al autorităţilor>, în care arătam că Tours Claus efectuează traseul Cluj-București, deși nu are licență.

28 octombrie 2014 – la numai opt zile de la publicarea articolului, cursa a fost controlată de inspectori ai ISCTR; firma a primit o amendă de 9.000 de lei, cea mai mare pe care o putea încasa, plus sancţiunea administrativă a imobilizării autobuzului timp de şase luni.

21 aprilie 2015 – ISCTR a câștigat în primă instanță procesul cu Tours Claus, care a contestat sancțiunile în contencios. INSTANȚA CONFIRMĂ CĂ ERA O CURSĂ NELEGALĂ. Tours Claus a declarat apel.

4 mai 2015 – încurajată de decizia instanței, ISCTR a dat din nou amenda maximă pentru cursa „fantomă”. Am scris și acest lucru la ziar, aici.

10 martie 2016 – Tours Claus a pierdut în primă instanță procesul și pentru contestarea amenzii din 4 mai 2015. ÎNCĂ O CONFIRMARE A NELEGALITĂȚII CURSEI. Societatea a mai declarat o dată apel.

8 iunie 2016 – Tours Claus pierde definitiv procesul cu ISCTR pentru speța din 2014. Apelul a fost respins. CURSA E NELEGALĂ CU SENTINȚE PE BANDĂ RULANTĂ. Dar continuă să circule.

1 august 2016 – Tours Claus mă dă în judecată la Judecătoria Cluj, cerând despăgubiri de 1.000.000 de euro. Sunt patru articole care deranjează managementul societății, iar unul este chiar cel referitor la ”cursa fantomă”

2 septembrie 2016 – patronul Tours Claus, Liviu Jișa, mă dă în judecată la Judecătoria Cluj în nume personal. Cere aceeași sumă de bani.

15 martie 2017 – al doilea apel al Tours Claus împotriva sancțiunii ISCTR a fost respins. DOVADĂ CLARĂ DE NELEGALITATE A CURSEI. De asemenea ignorată, autocarul merge mai departe.

28 aprilie 2017 – câștig procesele, care între timp au fost conexate. Judecătorul explică în motivare că articolul privind ”cursa fantomă” este scris respectând toate normele deontologice și nevoia publicului de informare. SUPRA-CONFIRMARE A FAPTULUI CĂ TRASEUL ESTE EFECTUAT NELEGAL DE TOURS CLAUS! Articolul, aici.

20 decembrie 2017 – câștig și apelul. Tribunalul Cluj respinge ca nefondat apelul declarat de reclamantii Tours Claus SRL si Jisa Liviu impotriva sentintei civile nr. 3231/28.04.2017. CONFIRMARE SUPREMĂ CĂ TRASEUL ESTE EFECTUAT NELEGAL! Articolul, aici.

9 ianuarie 2018 – la ora la care scriu aceste rânduri, cursa Tours Claus se întoarce de la București la Cluj, fără să respecte legile care reglementează transportul rutier de călători. Într-un complet dispreț al articolelor de presă, al sancțiunilor pe care ISCTR, oricum, nu le mai dă și a deciziilor judecătorești. CE CONFIRMĂ ACEST LUCRU?

Doamnă Cațan, nu vă cunosc. Știu doar că sunteți sora distinsului șef al ALDE Teleorman, domnul Ică Calotă. Că ați pierdut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, dar ați primit la schimb acest fotoliu pe care domnul Dorin Ștefan ruginise. Avem aici, la Cluj, un domn Zehan care nu știe, nu poate sau nu vrea să instaureze legea. Ce-i de făcut? Am un singur mesaj pentru ISCTR: Treziți-vă!

Warning: A non-numeric value encountered in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405