Primarul Emil Boc a anunţat luni că la Cluj vor circula autobuze electrice până cel târziu în martie 2018.

„S-a semnat contractul-cadru, acum se semnează şi acordurile subsidiare. Până în martie 2018 urmează să fie livrate primele 11 autobuze. Vom fi primul oraş din România care pune accentul pe transportul ecologic”, a spus Boc.

Primăria a organizat o licitaţie pentru cumpărarea de autobuze electrice încă de anul trecut. Prima procedură a fost anulată. Cea de-a doua, desfăşurată în primăvară, a dat un câştigător din Polonia: firma Solaris. Contractul-cadru prevede cumpărarea a 30 de autobuze scurte, dintre care primele 11 vor fi cumpărate acum, din fonduri poloneze (85% + 15% din bugetul local), iar celelalte 19, după deschiderea apelurilor pe Programul Operaţional Regional, din bani europeni.

Autobuzele vor avea o capacitate de 78 de locuri şi vor fi dotate cu wifi, camere video, aer condiționat și platformă joasă pentru persoane cu dizabilități. Garanția va fi de 5 ani, costurile de mentenanţă și piese de schimb urmând a fi asigurate de firma câștigatoare, Solaris. De asemenea, autobuzele vor avea o autonomie de 105 km și vor fi încărcate în 13 stații lente și rapide. Încărcarea lentă durează 6 ore, iar cea rapidă 10 minute. Prețul unui autobuz electric este de aproximativ 500.000 euro.

Solaris a mai livrat Clujului 40 de autobuze articulate diesel, care circulă de un an și jumătate pe străzile orașului. De asemenea, este una dintre firmele descalificate la licitația Companiei de Transport Public pentru cumpărarea a 50 de autobuze scurte.

 

Warning: A non-numeric value encountered in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405