Consiliul Judeţean a anunţat miercuri câştigătorii ultimei atribuiri pe care a organizat-o, în urma întrunirii comisiei paritare (AICI). Între traseele scoase la licitaţie la acest început de 2017 se află şi două grupe. Este vorba despre Dej – Valea Unguraşului, Dej – Batin, Deş – Nireş şi despre Dej – Mintiu Gherlii – Geaca, Dej – Cluj-Napoca, Dej – Mintiu Gherlii – Feldioara.

Povestea celor două grupe este alambicată. În 2013, la atribuirea electronică, reprezentantul Autorităţii Judeţene de Transport (AJT) a introdus greşit datele în sistem; ca urmare, acolo unde existau grupe s-au licitat până la urmă trasee individuale. Grupele sunt alăturări de trasee individuale, realizate pe criterii geografice şi economice. Această parte a Hotărârii de Consiliu Judeţean a fost contestată de mai mulţi transportatori şi atacată în instanţă de prefect. În 2016, Curtea de Apel Cluj a dat un verdict definitiv: anularea rezultatelor licitaţiei pe traseele respective şi scoaterea grupelor la concurs. A apărut însă o nouă problemă. Judecătorii au uitat în afara minutei două dintre grupe. Aşa se face că cele zece grupe cuprinse în verdictul judecătorilor au fost licitate în luna mai a anului trecut, iar cele două care lipsesc, acestea din zona Dejului, abia în 2017.

Astfel, grupa Dej – Valea Unguraşului, Dej – Batin, Deş – Nireş a fost câştigată de Costrans, o societate din Dej. Aceasta a strâns 44,30 puncte. Pe de altă parte, compania Fany a obţinut grupa Dej – Mintiu Gherlii – Geaca, Dej – Cluj-Napoca, Dej – Mintiu Gherlii – Feldioara. Punctajul obţinut a fost mic, dar suficient: 15,66. E important de subliniat, pentru cunoscători, că în cazul celor două grupe nu a funcţionat criteriul de departajare al vechimii, la fel ca la precedenta licitaţie pe grupe.

Fany a mai câştigat un traseu la licitaţia din 13 martie: Gherla – Sava – Cluj (42 de puncte). Având în vedere că mai operează curse Cluj – Dej, dar şi Cluj – Baia Mare, se poate spune că Fany şi-a întărit consistent prezenţa în zona de nord a judeţului.

Alte două trasee scoase la licitaţie, Cluj – Recea Cristur şi Cluj – Sărata, au fost adjudecate de Bus Trans, cu 19, respetiv 20 de puncte. Bus Trans, o societate cu sediul social la Râmnicu Vâlcea, îşi mută, iată, tot mai mult activitatea spre Cluj. De altfel, Cluj – Gherla, al firmei vâlcene, este unul dintre traseele de mare succes ale judeţului.

Consiliul Judeţean a scos la licitaţie în total 38 de curse. Cele mai multe sunt curse „orfane”, pe care transportatorii nu s-au înghesuit să le opereze şi pentru care nu s-a găsit nici acum cineva interesat. Motivul este legat de numărul redus de călători sau, după caz, de starea proastă a drumurilor.