Compania de Transport Public (CTP) doreşte să îşi înnoiască parcul auto şi a decis, încă de la începutul acestui an, să contracteze un credit de 20 de milioane de euro pe zece ani. Partenerul anunţat a fost Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dar după audituri ale băncii şi negocieri îndelungate, contractul nu s-a mai semnat. În aceste condiţii, CTP a organizat o licitaţie şi a semnat, săptămâna trecută, un contract de împrumut cu o bancă comercială. Suma pe care urmează să o primească societatea şi perioada de rambursare este aceeaşi. Creditul este garantat de Primăria Cluj-Napoca, acţionarul majoritar al companiei de transport.

50

de autobuze diesel scurte şi şase garnituri de tramvai doreşte să cumpere CTP, cu banii obţinuţi din acest credit.

„Am estimat că atâtea autobuze şi tramvaie vom putea cumpăra, depinde de preţul cu care vor veni firmele la licitaţie”, a spus directorul CTP, Liviu Neag.

Neag a spus că, de aici înainte, lucrurile se vor mişca rapid. Documentele pentru licitaţie vor fi trimise încă de anul acesta la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, pentru eventuale precizări sau obiecţii, apoi, în ianuarie, anunţul va fi publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, unde va sta 30 de zile. „Estimez că în 15-20 ianuarie vom declanşa licitaţia, iar în 15-20 februarie vom anunţa câştigătorul. Sper ca la final de august, început de septembrie, să avem deja primele mijloace de transport noi, cumpărate cu acest credit, să circule pe străzile oraşului”, a menţionat directorul CTP.

După ce ani la rând a achiziţionat numai mijloace de transport second-hand, CTP, fosta RATUC, împreună cu Primpria, a început să cumpere din 2011 şi vehicule noi. Aşa a apărut „etapa mov”, din care fac parte 4 tramvaie, 50 de autobuze şi, deocamdată, 12 troleibuze, dintr-un contract-cadru cu Astra Vagoane Călători Arad, care va aduce în total 20 de troleibuze la Cluj.


„Condiţiile oferite de cei de la BERD nu ne-au convenit. Ne-au făcut o ofertă, nu ne-a plăcut şi am refuzat-o, apoi încă una, revizuită, dar nici aceea nu ne-a plăcut. Aşa am decis să ne îndreptăm către o bancă comercială, care ne-a oferit condiţii mai bune”

Liviu Neag, director CTP Cluj

Warning: A non-numeric value encountered in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405