Primăria clujeană se implică să pună în funcţiune un taxi dedicat persoanelor cu dizabilităţi. În acest sens, a anunţat că va oferi o autorizaţie de taxi unui investitor care va dori să se implice în acest proiect. Investitorul ar urma să dispună de o maşină specială cu care să transporte persoanele cu dizabilităţi şi să fie apelat ori de câte ori există asemenea nevoi în oraş. „Avem o problemă majoră la Cluj, cea a taxiurilor pentru persoanele cu dizabilităţi. Am trimis o propunere către toate firmele de taxi din Cluj, să existe un dispecerat comun pentru persoanele cu dizabilităţi. Deocamdată nu am primit un răspuns. Încă nu ştim toate detaliile, dar am putea avea şi un număr de telefon special dedicat acestui tip de comenzi”, a spus viceprimarul Dan Tarcea.

În primăvara acestui an, o persoană cu handicap s-a plâns, în Consiliul Local, că nu taxiurile nu onorează comenzile pe care le face. Conform legii, firmele de taxi care refuză o astfel de comandă sunt sancţionabile. Iată ce spune articolul 63 din legea 448/2006: „(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toţi operatorii de taxi au obligaţia să asigure cel puţin o maşină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant. (3) Constituie discriminare refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers”.

Primarul Emil Boc a promis atunci că va discuta cu firmele de taxi. Cu toate acestea, nu s-a reuşit aducerea lor în legalitate nici la zece ani de la intrarea în vigoare a legii 448.

Din fericire, un ONG a reuşit ceea ce taximetriştii şi primăria nu au fost în stare. Este vorba despre Asociaţia Beard Brothers, care a pus în funcţiune în vara acestui an un taxi dedicat personelor cu dizabilităţi. În plus, serviciul este gratuit. „Oamenii ne sună, discutăm cu ei, le facem programare şi îi transportăm gratuit. Deocamdată şoferi suntem noi, cei din asociaţie, dar după ce vom ajunge la un program de opt ore pe zi, vom angaja pe cineva. Facem parteneriate cu toate asociaţiile care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi, ca informaţia despre taxi-ul nostru să ajungă la cât mai multă persoane”, a spus preşedintele Beard Brothers, Cornel Hoza.

Beard Brothers a strâns 15.000 de euro din donaţii şi a cumpărat pentru acest proiect un VW Caddy.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405