Tribunalul Cluj a interzis companiei Uber să mai furnizeze servicii pe raza municipiului Cluj-Napoca, cel puţin până la soluţionarea procesului de concurenţă neloială intentat de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania.

„Societatea de avocatură Câmpan & Timonea, angajată de Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania, a câștigat prima lupta în procesul cu Uber. Instanța de judecată a dispus miercuri, 16 noiembrie 2016, încetarea furnizării serviciilor Uber pe raza municipiului Cluj-Napoca până la soluționarea dosarului având ca obiect acțiunea de concurenţa neloială. Astfel avem o primă confirmare că acest serviciu de transport funcționează fără respectarea prevederilor legale pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca”, se arată într-un comunicat de presă remis de taximetriştii clujeni.

Decizia Tribunalului Cluj nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de cinci zile. Reprezentanţii Uber au declarat că nu au primit încă o informare oficială în acest sens, dar că vor contesta decizia în instanţă şi, de asemenea, vor continua prestarea de servicii în Cluj-Napoca.

„Am aflat din presă despre această plângere. Uber este o aplicaţie, o platformă digitală, care intermediază servicii între cei care le solicită (pasageri) şi cei care le oferă – şoferi parteneri, care colaborează (ocazional) cu Uber prin entităţi fiscale înregistrate. Vom ataca decizia, între timp nu se schimbă nimic, continuăm să servim cererea foarte mare din Cluj, unde sunt peste 10.000 de utilizatori. Chiar dacă nedefinitivă, este o decizie împotriva recomandărilor Comisiei Europene care spune clar că serviciile ca Uber trebuie încurajate şi reglementate, nu interzise”, au explicat reprezentanţii Uber.

Amintim că aplicația Uber a devenit disponibilă în Cluj-Napoca în data de 4 august 2016, moment ce a coincis cu debutul celei de a doua ediţii a festivalului de muzică Untold (circa 300.000 de participanţi, n.red.). În această perioadă a izbucnit şi primul scandal între taximetriştii clujeni şi şoferii Uber. Patru șoferi parteneri ai companiei Uber au fost amendați cu câte 25.000 de lei pentru efectuarea de transport public de persoane în regim de taxi fără autorizație.

Taximetriștii profesioniști și autoritățile susțin că aplicația generează concurență neloială, întrucât șoferii Uber nu sunt obligați să se conformeze legilor de profil, nu trebuie să plătească taxe specifice taximetriei și nici nu li se cere vreo licență. De asemenea, tarifele practicate de Uber sunt mai mici decât cele ale firmelor de taximetrie.

Cluj-Napoca este al doilea oraş din România, după Bucureşti (februarie 2015), în care funcţionează aplicaţia Uber. Joi, 17 noiembrie 2016, a fost lansată şi în Braşov.

Warning: A non-numeric value encountered in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405