Încotro merge banda dedicată autobuzelor, la Cluj

0
833

Câteva zeci de metri de bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, în pieţele Cipariu şi Ştefan cel Mare, au convins primăria să meargă mai departe. Următorul pas a fost însă un eşec: pe B-dul 21 Decembrie se plănuia îngustarea trotuarului şi eliminarea parcărilor, dar Comisia de Monumente Istorice s-a opus. Se pare că Biserica Unitariană este cea care nu a fost de acord.

Demersul municipalităţii încerca să împace şi capra, şi varza. Adică să facă bandă pentru autobuze şi troleibuze fără să răpească o bandă de la automobilişti. Cum varianta aceasta a picat, e limpede că mijloacele de transport vor muşca din asfaltul dedicat maşinilor. Primarul Emil Boc a anunţat că banda dedicată se va realiza pe Bulevardul 21 Decembrie. „Sunt în studiu două variante: fie interzicem virajul la dreapta, spre strada Regele Ferdinand, fie banda pentrui mijloacele de comun va putea fi utilizată şi de automobile, pe o distanţă de circa 100 de metri, între Sora şi intersecţie”, a spus Boc.

Lucrurile nu se vor opri la această intersecţie, ci vor înainta spre Mănăştur. În actuala configuraţie a marcajelor, pe strada Memorandumului ar urma să rămână două benzi pentru automobilişti, iar pe strada Moţilor, numai una. „Ne-am asumat banda, mergem până la capăt”, a spus primarul. Străzile amintite au fost reabilitate în cadrul unui proiect european şi nu vor putea fi operate modificări timp de cinci ani. Singura schimbare care s-ar putea face ar fi ca, pe Moţilor, să se introducă sens unic spre vest. Sau, lucru pe care l-a mai propus anul trecut primarul, să existe benzi reversibile. Moţilor este o arteră care dimineaţa este luată cu asalt de cei care merg spre centru, iar după-amiaza, de cei care călătoresc spre Mănăştur sau Floreşti.

Banda pentru mijloacele de transport în comun este semaforizată separat. Emil Boc a subliniat în mai multe rânduri că pe aceasta vor putea să circule taximetriştii, bicicliştii şi maşinile ecologice.

 

Warning: A non-numeric value encountered in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mtailors/public_html/linia9/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405