Avocatul Călin Tuluc este al doilea pe lista PNL Cluj pentru Senat

Consilierul judeţean Călin Tuluc, al doilea pe lista PNL Cluj pentru alegerile la Senatul României, susţine că va propune, ca parlamentar, un amendament la legea care reglementează serviciul de transport rutier de persoane. Declaraţia lui Tuluc a fost făcută în emisiunea „1 la 1”, de la Realitatea FM Cluj, şi a venit în contextul în care moderatorul Ionel Lespuc a vorbit despre faptul că anumite firme îşi maschează cursele regulate, care se licitează electronic o dată la 5-6 ani, în curse ocazionale, iar statul nu găseşte soluţii ca să le oprească.

„Aş putea propune o modificare a legii. Să existe un sistem online de obţinere a unei licenţe provizorii, la modul rapid. Ai cursa, ti-ai depus solicitare pe site-ul ARR-ului (Autoritatea Rutieră Română n.r.) sau ISCTR-ului (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier n.r.), spui că ai o cursă cu următorii… Şi atunci nu se vor mai putea face modificări pe loc, că iei un pasager pe drum sau că este altul care coboară. Dar ISCTR ar trebui să facă nişte controale tematice”, a spus Tuluc.

Legea prevede ca societăţile care încheie contracte pentru transport ocazional să aibă la bord şi la sediul firmei o listă cu toţi pasagerii, iar aceştia trebuie să se regăsească în autocar şi la urcare, şi la coborâre.

Tuluc susţine că şi acum există legi suficiente, dar că acestea trebuie aplicate.

„Este problema ISCTR să îşi facă treaba. Eu cred că ar putea, în baza legislaţiei existente, să deceleze care dintre curse  sunt ocazionale şi care sunt regulate mascate în ocazionale. Dacă este o cursă mascată, există o anumită frecvenţă şi o anumită repetabilitate”, a spus Tuluc. Şi are dreptate. Pe website-ul autogări.ro, societăţile de transport îşi prezintă orarul, iar acolo apar orele exacte de plecare şi pentru curse care nu au licenţe de traseu”, a spus candidatul la Senatul României.

Linia9.ro a scris despre firmele care fac transport de persoane regulat, mascat în ocazional. Mamutul MC Bus Technology face, sub brandul Memento Bus, curse la ore exacte cu documente de transport ocazional. De asemenea, Tours Claus vine, pe relaţia Bucureşti – Cluj, regulat până la Aiud şi ocazional până la Cluj. Exemple mai există însă suficiente, pentru că unii au găsit „portiţa” din lege, iar alţii nu sunt capabili să îi sancţioneze.