FlixBus are curse spre vest din mai multe oraşe româneşti

„Eu o să aduc FlixBus în România”, susţine Liviu Jişa, patronul Tours Claus, firmă membră Alis Grup. Compania germană FlixBus, cel mai mare transportator european cu autocarul, a intrat în iulie pe piața românească și a început să opereze curse din zece orașe către mai multe destinații din străinătate. Jişa doreşte însă ca Flix Bus să opereze şi intern. „FlixBus este o firmă ca Memento Bus, ca Uber, şi o s-o aduc în România. E genul acela de firmă internaţională. Am fost în Germania şi e plin”, a subliniat Jişa.

FlixBus face curse regulate în Germania
FlixBus face curse regulate în Germania

În acest moment, cum spuneam şi AICI, cursele regulate interne din ţara noastră sunt reglementate. Există mai multe instituţii care elaborează programe de transport şi le verifică, în baza a sute de pagini de legi dedicate acestui sector. Totuşi, sunt firme care au găsit „portiţe” în prevederile legale şi fac transport regulat mascat în ocazional. „Dacă ăia de la putere nu sunt în stare să facă o lege clară şi sunt tot felul de portiţe… Nu are niciun ISCTR legislaţie să îi oprească. E o piraterie fiscalizată. Biletele sunt înregistrate, se plăteşte după ele”, a mai spus Liviu Jişa, care este vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport – FORT.

Chiar şi Tours Claus foloseşte portiţa din lege: cursa Bucureşti – Cluj, operată zilnic de firmă, îi aduce pe călători „regulat” până la Aiud, apoi „ocazional” până la Cluj.

FlixBus are 1.000 de angajați în sediile din Munchen, Berlin, Milano și Zagreb și câteva mii de şoferi parteneri în întreaga Europă. Compania operează și curse interne în Franța, Italia, Austria și Olanda, dar și curse transfrontaliere regulate din/către țările scandinave, Spania, Anglia, ca și în țările Europei Centrale și de Est. Călătorii au la dispoziţie o aplicaţie de telefon mobil prin intermediul căreia îşi pot face rezervări, iar în autocar există aer condiţionat, wi-fi, mâncare şi băuturi. FlixBus a fost fondată în 2013 şi a devenit rapid una de succes.