Ce Uber? Asta îi va face pe taximetrişti să înnebunească

0
712
Taxi-urile fără şofer circulă la Singapore (AP Photo/Yong Teck Lim)

Primele taxiuri fără şofer din lume au devenit funcționale, ieri, la Singapore. Acestea aparțn companiei nuTonomy şi pot fi folosite deocamdată doar de anumiţi clienţi, într-o zonă restrânsă a oraşului.

nutonomy

În ultimii ani, mai multe companii, printre care se numără Google şi Volvo, au testat maşinile autonome pe drumurile publice, însă nuTonomy susţine că este prima care va oferi un astfel de serviciu publicului larg. Reprezentanţii startup-ului îşi doresc să depăşească astfel serviciul Uber, care a anunțat că va oferi în viitorul apropiat călătorii în autovehicule autonome, în Pittsburgh.

NuTonomy este o companie cu doar 50 de angajaţi, cu birouri în Massachusetts şi Singapore. Aceasta a fost fondată în 2013 de Iagnemma şi Emilio Frazzoli, cercetători la Institutul de Tehnologie din Massachusetts care au studiat robotica şi dezvoltarea de vehicule autonome pentru Departamentul de Apărare.

NuTonomy are doar 50 de angajaţi.
NuTonomy are doar 50 de angajaţi.

Potrivit reprezentanţilor nuTonomy, serviciul de taximetrie debutează cu şase maşini, dar va ajunge la douăsprezece până la sfârşitul anului. Compania intenţionează ca până în 2018 să aibă o flotă de taxiuri formată în întregime din maşini autonome. Modelul ar putea fi adoptat apoi în mai multe oraşe din lume, din Asia, SUA şi Europa, potrivit sursei citate.

Deocamdată, taxiurile fără şofer vor circula într-o zonă rezidenţială şi de business, de circa 6,5 kilometri pătraţi, iar clienţii vor trebui să aibă o invitaţie de la nuTonomy pentru a folosi serviciul. Reprezentanţii companiei au declarat că pe listă se află deja câteva zeci de persoane şi că numărul acestora se va mări la câteva mii în următoarele luni.

Având statut de mașini experimentale, vehiculele – Renault Zoe şi Mitsubishi i-MiEv, electrice – au un specialist în faţă, pregătit să preia în orice moment comanda, şi un altul în spate, care urmăreşte computerele autovehiculului. Potrivit lui Doug Parker, director de operaţiuni la nuTonomy, taxiurile autonome pot ajuta la reducerea numărului de maşini de pe drumurile din Singapore, de la 900.000 la 300.000.